Συνολικές προβολές σελίδας

google

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

κατασκευή μολυβιού τύπου άγκυρας

Τα μολύβια τύπου άγκυρας είναι τα μολύβια που θα χρησιμοποιήσουμε στο surfcasting με έντονο κυμματισμό για καλύτερη συγκράτηση της αρματωσιάς μας στον βυθό .Μερικές φορές μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει  έντονος κυμματισμός αλλά δυνατά πλευρικά ρεύματα (πχ σε μπούκες λιμανιών).Στην αγορά κυκλοφορούν πολυ καλές λύσεις αλλα με μοναδικό μειονέκτημα το υψηλό κόστος.Τα 2-4 ευρώ που κοστίζουν αυτά τα μολύβια μπορεί να μην φαίνονται πολλά αλλά αν αναλογιστούμε πόσα μπορούμε να χάσουμε σε ένα ψάρεμα τότε το κόστος ανεβαίνει και προστίθεται στο κόστος των δολωμάτων,των αναλώσιμων (αγκιστρια, πετονιές,αξεσουάρ),των καυσίμων κτλ.



Μερικά είδη μολυβιών τύπου άγκυρας που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τώρα θα σας δείξω πως φτιάχνω εγώ τα δικά μου μολύβια άγκυρας με πολύ μικρότερο κόστος.
Θα χρειαστούμε μερικά απλά μολυβια κατα προτίμηση τετράγωνης διατομής χωρίς να σημαίνει οτί η κατασκευη δεν γίνεται με άλλου τύπου μολύβια.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
1)μολύβι 100-125gr 2) γαλβανιζέ σύρμα 2mm και 3) ξυλόβιδες 3mm πάχους και μήκους 1-2cm.

Από εργαλεία θα χρειαστούμε τα εξής:
1)ένα ηλεκτρικό τρυπάνι
2)ενα τρυπανάκι σιδήρου πάχους 4mm
3)μια πένσα
4)ένα στραβοκατσάβιδο

Διαδικασία κατασκευής:

Βήμα 1ο
Ανοίγουμε μία τρύπα με το τρυπανάκι των 4mm στο κάτω μέρος του μολυβιού κρατώντας το με την πένσα, όπως στην παρακάτω εικόνα:



Βήμα 2ο
Κόβουμε 1κομμάτι από το σύρμα μήκους 10cm και ένα 20cm
 και τα περνάμε μέσα απο την τρύπα που ανοίξαμε προηγουμένως





Βήμα 3ο
Λυγίζουμε τα δύο άκρα του σύρματος που έχει μήκος 20cm όπως στην παρακάτω εικόνα:


Βήμα 4ο
Λυγίζουμε τα δύο άκρα του σύρματος του βήματος 3 ξανά ώστε να έρθουν σε κάθετη θέση σε σχέση με το σύρμα των 10cm

Βήμα 5ο
Σταθεροποιούμε τα σύρματα με την χρήση της ξυλόβιδας.
Έχω βρει δύο τρόπους.O ένας με την βίδα από πάνω κάθετα με τα σύρματα και ο δέυτερος και πιο απλός βιδώνοντας την βίδα στην τρύπα που ανοίξαμε παράλληλα με τα σύρματα
.
τρόπος Α

τρόπος Β

το μολύβι άγκυρα είναι ετοιμο!
Σε περίπτωση σκαλώματος το έχω δοκιμάσει με 0.30mm μάνα και το σύρμα λύγισε και ξεκόλλησε.Γιαυτό δεν συνιστώ την χρήση μεγαλύτερης διαμέτρου σύρμα από αυτό των 2mm.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι κατασκευής παρόμοιου μολυβιού αλλα τον παραπάνω τον θεωρώ τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό.




tip 1: στην περίπτωση του light surfcasting μπορείτε να κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία αλλά με μολύβια 50-80 gr και σύρμα 1,5mm. Η τρύπα που θα ανοιχτεί θα είναι διαμέτρου 3mm.

tip 2: στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε το μολύβι άγκυρας που περιέγραψα παραπάνω είναι απαραίτητη η προστασία του παράμαλλου με σωληνάκι σιλικόνης για την αποφυγή μπερδέματων κατα την βολη.


Συμπέρασμα
Καλό θα ήταν στο βαλιτσάκι του surfcaster να υπάρχουν και τα μολύβια του εμπορίου που σαφέστατα έχουν καλύτερη λειτουργία και απόδοση αλλά και τα χειροποίητα.Έτσι στους βυθούς που είμαστε σίγουροι ότι είναι σκέτη άμμος θα ρίχνουμε τα αγοραστά μολύβια μιας και δεν θα έχουμε απώλειες και στους  βυθούς με μεγάλα βότσαλα  ή βράχια θα χρησιμοποιούμε τα μολύβια που κατασκευάσαμε εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου